Voor werkzaamheden op locatie is buiten een enorme keuze aan plastic bakken, erg weinig verkrijgbaar dat gericht is op ECHT efficiënt werken.
Misschien omdat werken op locatie in de restauratie minder vaak voorkomt dan bijvoorbeeld in de bouwsector, ontaard de werkplek regelmatig in een chaos waar gereedschap stomp en zoek raakt. (in de intereurbranche trouwens ook) Dit fenomeen zorgt ervoor dat iemand in deze chaos tussen de 30% en 40% van zijn of haar tijd besteedt aan het zoeken naar en/of verplaatsen van materiaal of gereedschap. Naar mijn idee is dit met goede voorbereiding te halveren. Omdat ik regelmatig werkzaam ben buiten de gemakken van het atelier, ben ik er even goed voor gaan zitten en heb het meest gebruikte gereedschap in kaart gebracht.
Er ligt nu op tafel:
- Schrijfhaak
- Zweihaak
- Schuifmaat
- Duimstok, samen met een extra duimstok
- Vulpotlood 0,9 ook samen met een tweede
- Maglite
- Steenbeitel
- Stanley afbreekmes 18mm
- Steekbeitels 6, 10, 18 en 26 mm
- Grote platte schroevendraaier
- Platte schroevendraaier
- Kleine platte schroevendraaier
- Phillips 2 schroevendraaier
- Phillips 1 schroevendraaier
- Priem
- Plamuurmessen 10, 6 en 4 cm
- Lyra benzinestiften rood en zwart
- Calculator
- Rolmaat 5 meter
- Digitale afstandsmeter
- Drevel
- Rol plakband
- Kopshout schaaf Stanley
- Rebate plane Veritas
- Lijmtangen Festool
- Imbussleutel 4mm
- Lijmtangen Bessey
- Assorti bakje
- Schuurpapier en schuurpapierhouder
- Lijmpistool
- Bahco sleutel
- Klauwhamer
- Silky zaag
- Moniertang
- Waterpomptang
- Breekijzer
- Waterpas
- Ijzerzaag
- Vijl plat
- Vijl rond
- Zachte stoffer
Over het algemeen zorgt deze samenstelling ervoor dat er tijdens het werken op locatie niet wordt misgegrepen. Echter is het aanwezig zijn van de gereedschappen op zich, geen garantie voor een geordende werkplek. Als elk stuk gereedschap een eigen stabiele plaats heeft welke direct of bijna direct bereikbaar is, geeft dat ook geen garantie. Het is allicht waarschijnlijker.
Tijdens het ontwerpen van het frame (waar al het gereedschap in moet passen) heb ik twee eisen gesteld. Het frame met gereedschap moet in een systainer nr. 5 passen en elk stuk gereedschap dient autonoom bereikbaar te zijn. Een systainer nr. 5 is de hoogste variant uit de serie. Deze configuratie verschilt dus van de versie die Festool levert omdat die gebaseerd is op een systainer nr. 4. Veel van de gereedschappen die hier boven op de foto staan passen daar niet, of niet op een autonome manier, in.
Tegenwoordig zijn er meerdere soorten systainer. Namelijk een classic, het type wat ik in dit voorbeeld gebruik, en een “t-loc”. De classic is via normale wegen steeds moeilijker te krijgen, de t-loc is namelijk zijn opvolger. Voor deze manier van handgereedschap sorteren maakt het echter weinig uit welk type systainer gebruikt wordt, de buitenvorm van het frame is bij een t-loc alleen anders.
Het frame:
Hierboven het frame waar het allemaal om draait. Ik moet erbij zeggen dat in grote mate geïnspireerd ben door de versie die Festool levert. Deze heb ik lange tijd gebruikt en heb ik zodoende als proefkonijn kunnen gebruiken. U ziet op veel foto’s een trolley, het frame is hier volledig los van, de trolley dient alleen als illustratie om aan te geven wat de verhoudingen zijn. Het frame is gemaakt van 6 mm berkentriplex en 15 mm okoumétriplex. Voor het bepalen van de hoogtes van de “verdiepingen” heb ik alle gereedschappen naast elkaar gelegd. Een schroevendraaier rust namelijk in verticale positie op zijn heft terwijl het waterpas in zijn geheel op de bodem staat. Het verst boven de “bovenste etage” uitstekende gereedschap bepaalde de maat van bovenste etage tot onderkant klep van systainer. De etage daaronder werd bepaald door schroevendraaier Phillips 1. Omdat deze het kortst is. Op deze manier heeft elk stuk gereedschap een dubbele stabilisering en valt het niet om tijdens het verplaatsen van de systainer.
Naast het uitneembare frame waar alle gereedschap in zit, zit er ook een paneel in de klep van de systainer. Dit paneel heeft plaats voor een accu, een Powermonkey Extreme in mijn geval (op te laden d.m.v. een zonnepaneel), en plaats voor een smartphone. Zoals u misschien weet zijn de batterijen van een smartphone snel leeg. Dit leek mij een goede oplossing voor de ruimte die nog over was onder de deksel.
Inmiddels heb ik een aantal klussen mogen doen met deze “set up” en kan ik zeggen dat het uitstekend functioneert. De voordelen van de systainer zijn onder andere, het meeneem gemak, de bescherming van het gereedschap en het overzicht. Ik kan deze manier van organiseren dan ook iedereen aanbevelen die zich in soortgelijke situaties bevindt.
Wilt u meer weten? Wilt u dat ik voor u een frame op maat maak? Laat u gerust een reactie achter.
Dinas says
Beste ullings.
Geweldige oplossing.
Als je dit voor mij maakt wat kost dat.
Hoor heel graag.
Mvg dinas
Bart says
Dinas, de prijs is afhankelijk van de indeling. Volledig op maat zoals ik voor mijn eigen gereedschap heb gemaakt kost tussen de 500 en 600 aan materiaal en arbeidsloon. Als er vervolgens meerdere van gemaakt moeten worden dan is dat natuurlijk veel goedkoper. Groet Bart
Mattijs says
Ha Bart, die ga ik ook vragen voor mijn verjaardag:-).
Starck Diamantgereedschappen says
Hallo Bart, wat een mooi karretje zeg en erg handig! Maak je deze nog steeds? En heb je toevallig ook foto’s van andere creaties? Goede inspiratie is dit en handig om ter plekke te werken :).
Groet Naomi (Starck Diamantgereedschappen professional)
Bart says
Hoi Naomi, dankjewel. Dit is tot nu toe de enige variant die gemaakt is. Dit uiteraard vanwege het individuele karakter. Wat voor creaties bedoel je? Op de pagina “gallerij” zijn foto’s van werkstukken te zien. Groet Bart
Best SEO Services says
Awesome post! Keep up the great work! :)