het vak

Schrijnwerk

Schrijnwerk betekent oorspronkelijk het werk aan een schrijn. Een schrijn is een object bedoeld om waardevolle zaken in op te kunnen bergen. In de loop der tijd is de opvatting van deze omschrijving verruimd met tal van andere werken waar de schrijnwerker zich mee bezig houdt. Tegenwoordig komt het werken aan een schrijn nog maar zelden voor en is de associatie met “meubelmaken”, “fijn timmerwerk” en “meubelrestauratie” veel relevanter. Omdat de meubelen die we tegenwoordig “antiek” noemen ookwel regelmatig worden gebruikt om waardevolle zaken in op te bergen en dus de plaats van schrijn innemen, kan de schrijnwerker zijn oorspronkelijke taakomschrijving toepassen en deze meubels behoeden voor verval (conserveren) of terugbrengen in een eerdere , al dan niet de oorspronkelijke, conditie (restaureren). Een term die naast meubelmaker ook veel voorkomt is die van meubelrestaurator.

Meubelmaken

Hedendaagse schrijnen, of zij nu bedoeld zijn om waardevolle zaken in op te bergen of niet, zijn de meubelen. En dan wel de meubelen die op maat gemaakt worden naar de wensen van de opdrachtgever. Iedereen heeft zijn of haar eigen opvattingen over de eisen waar een plaats voor waardevolle zaken aan moet voldoen. Na jaren gebruik van het meubel kunnen de eisen eraan veranderen, met behulp van de juiste vakkennis en -vaardigheid kan het meubel mee veranderen en/of gedupliceerd worden.

Timmerwerken

De schrijn bovenaan de lijst die veelal over het hoofd gezien wordt als zodanig, is het huis. Het huis dient als een plaats om zaken van waarde te herbergen, namelijk de mens. Samen met zijn schrijnen, meubelen en aankleding. Houten trappen, houten dakconstructies, interieurbetimmeringen of lambriseringen, het behoort allemaal tot het huis en verdient de nodige aandacht. Ook aan de buitenzijde van het huis zijn de nodige taken weggelegd voor de schrijnwerker, denkt u hierbij aan dakgootbetimmeringen, windveren, waterborden, makelaars of kozijnen, ramen, deuren…. Vrijwel al het houtwerk wat buiten aan het huis te vinden is.

Ullings Schrijnwerk

Uw partner in meubelrestauratie, het vervaardigen van nieuwe meubels en timmerwerken naar uw wens. Ook voor adviezen omtrent alle hout-gerelateerde vraagstukken bent u hier aan het juiste adres.

[jw7-video n=”1″]